I drottningarnas tjänst
Ett försök att återinföra en förlorad art i England väckte ont blod i Skåne.
"Imperialistfasoner", fräste en motståndare, men till slut kunde forskarna introducera 51 skånska vallhumlor för sitt nya hemland.

Läs nedan

Dom måste ha trott att de dött och kommit till himlen.
   För efter att ha fastnat i en håv, tryckts in i ett kylfack och färdats 130 mil i Nikki Gammans husbil, så kunde de skånska vallhumlorna i går äntligen släppas ut i friska luften igen.
   Lite nektar och lite varm sol, sedan fick de 51 drottningarna spritt i vingarna och kunde lätta ut över sin nya hemvist – de klöverfyllda fälten i Dungeness.
   Men det har varit en minst sagt problemfylld resa för de skånska humlorna.
   Inte nog med att halva besättningen dog på resan – antingen under sin tid i karantän eller för att forskare hittat skadliga parasiter på dem.
   Allt hade dessutom kunnat gå i stöpet innan det ens hade börjat.

För när det blev känt att ett brittiskt forskarlag tagit sig till Sverige utrustade med håvar, dröjde det inte länge innan folk önskade livet ur dem.
   I Sydsvenskan sällade sig länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson till kritikerna då hon dömde ut projektet som ”olämpligt” och konstaterade att britterna inte ens hade tillstånden i ordning.
   – Humlan är en väldigt känslig art, som man ska värna om. Den är viktig för pollineringen i landskapet, för livsmedelsproduktionen, äppelodlingar och blomsterprakt, sa hon till tidningen.
   ”Imperialistfasoner”, rasade en person på Flashback, där en annan utlyste ”skottpengar” på delegationen. Även Nikki Gammans privata mejlbox svämmade över med hat.
   ”Stoppa den där tjejen till vilket pris som helst”, skrev någon direkt till henne.
   – Jag blev chockad, säger Nikki Gammans. Allt var ju ett missförstånd.


Vallhumlan är en känslig art som de senaste decennierna dött ut i flera länder. Men i just Sverige är arten alltjämt livskraftig och det är just därför Gammans kommit hit.
   Nu hoppas hon att de 51 vallhumledrottningarna ska räcka för att återetablera arten i Storbritannien.
   Det är för att ge dem de bästa förutsättningarna till det som Dungeness valts ut som den nya hemvisten. Här förfogar humlorna över ett klövertätt naturreservat, långt ifrån bekämpningsmedel och andra kemikalier som blev artens död i England på 1980-talet.
   Det var en lättad och glad Nikki Gammans som mötte pressen inför utsläppet. Med lite distans sade hon sig ha viss förståelse för alla som ilsknat till.
   – Hade nyheterna bara stämt, så hade jag säkert reagerat likadant själv, sa hon.
   – Men vi måste förstå att vi, som drivs av att rädda utsatta arter, aldrig skulle drömma om att utrota en humleart på en plats för att plantera in den på en annan.

Den svenske forskaren Björn Cederberg, som är ansvarig för svenska artdatabanken, håller med. Han var den förste som gav klartecken för projektet och som tack för sitt stöd var han specialinbjuden till utsläppet.
   – Populationen vallhumlor har förstås minskat i Skåne som en följd av detta, men minskningen är knappt mätbar, säger han.
   Han släpper ut en humla ur en plastask och ser den flyga rakt till en klöverblomma.
   – Det hade varit en sak om britterna hade slagit ihjäl humlorna, men tvärtom satsar de ju stora pengar på att försöka få den att överleva. De kunskaperna som vi kan få av detta kan vi mycket väl få glädje av själva.

Intresset inför humleutsläppet är stort i brittisk press. Såväl The Guardian som BBC har uppmärksammat det med stora förhandsartiklar.
   – Återinförandet är underbara nyheter. Nu hoppas jag att den kommer trivas och i framtiden sprida sig till fler områden, säger miljöminister Richard Benyon, en av många lyckönskare.
   Men att projektet faller väl ut är långtifrån säkert. Björn Cederberg har sett liknande satsningar haverera förr, exempelvis häromåret när brittiska forskare försökte sig på samma sak fast med vallhumlor från Nya Zeeland.
   Den här gången, inflikar han, tror han dock att det kan gå bättre. Inte minst eftersom klimat och årstider är snarlika i Sverige och Storbritannien.
   – De har dessutom fått en stor genetisk diversitet i den population drottningar de tagit. De är, med andra ord, inte systrar med varandra, och det borgar för att det här kommer gå bra.  


UPPDRAGSGIVARE